Hur man säljer på Amazon

Innan du registrerar dig dig på Amazon Seller Central och börja din resa som säljare på världens största marknadsplats. Behöver du fundera på följande punkter.

 1. Bestäm vad du vill sälja i för kategori
  Det finns fler än 20 produktkategorier som är öppna kategorier för alla att säljare i, och minst 10 är bara tillgängliga för professionella säljare. Produkter i kategorier som kräver godkännande kan endast listas med specifika behörigheter från Amazon. Endast säljare med ett abonnemang för professionell försäljning kan sälja i dessa kategorier. 

  Amazon begränsar tillgången till att sälja i dessa kategorier för att säkerställa att säljare uppfyller standarder för produkt- och noteringskvalitet samt andra kategorispecifika krav. Dessa standarder hjälper Amazon kunder att ha förtroende när de köper i någon kategori. Det finns fler än 20 kategorier som är öppna för försäljning på Amazon; Produkter i dessa kategorier kan listas utan specifikt tillstånd från Amazon. Vissa kategorier tillåter bara listor för nya produkter. Vissa kategorier har ytterligare riktlinjer som säljare måste följa. 

 2. Välj försäljningsplan – Professionell V.S Enskild
  Som säljare på Amazon erbjuds du flexibiliteten att sälja en eller tusentals produkter. Som professionell-säljare kan du sälja ett obegränsat antal produkter och betala en månadsavgift på ca: 380 kr ($39,99 US dollar). Väljer man istället att vara en enskild säljare, betalar ingen månadsavgifter utan istället tillkommer en avgift på ca: 10 kr per såld vara hos Amazon ( $0,99 US dollar). Både professionell som enskilda säljare är skyldiga att betalar andra försäljningsavgifter som kan till komma vid en försäljning, t.ex. tullavgifter.

 3. Registrera dig och börja lista din produkter
  Skapa ett konto på Amazon Seller Central som är ett webbgränssnittet där du hanterar ditt försäljningskonto och lägger upp dina produkter.

Du kan lägga till produkter i Amazon Marketplace en produkt åt gången eller om du är professionell försäljare kan du lägga till flera produkter med hjälp av Amazon bulk uppladdning.

Det finns två sätt att lista produkter på Amazon Marketplace:

1. Produkter som redan finns på Amazon
Ändra hur många produkter du vill sälja, produktvillkor eller leveransalternativ.
2. Lägg till ny produkt på Amazon
Lägg till UPC / EAN eller SKU.
Skriv till olika produktattribut så som titel, beskrivningar, färg etc.

Försäljning/Betalning och Frakt
Betalning för dina beställningar (minus de avgifter för Amazon säljare) debiteras på ditt bankkonto pö om pö av Amazon, du får ett meddelande via e-post om att din betalning har skickats. När en order är lagd kommer Amazon meddelar dig och du kan antingen låta Amzon sköta frakten med tjänsten Fulfillment by Amazon (FBA) eller sköta frakten själv från eget lager.